Wednesday, September 26, 2012

::Pilihan spital::

ya..antara dua. tapi keputusan belum boleh buat lagi. kena tunggu dua minggu lagi kata doktor. so, kalau aku memang akan di operate....aku berkeputusan untuk beranak di HTAR jer. tak ada bezanya pegi hospital mana-mana pun. coz time aku bedah sana for my first baby gurl pun, ok jer. sekejap jer depa kerjakan aku. tup-tup kedengaran bunyi tangisannya yang serak-serak basah ketika itu.

tapi...kalau aku dberi peluang untuk beranak normal, aku pilih hospital serdang. Suami boleh masuk sekali. Atleast ada peneman or sekurang-kurangnya ada yang kasi semangat untuk aku melalui segala kesakitan tersebut. dan kalau boleh aku nak disuntik epidural agar kesakitan tidak melemahkan semangat aku untuk berusaha mengeluarkan my baby boy. Aku dah serik sorang-sorang dalam labour room dalam keadaan yang buntu.

Hospital swasta?? tak terlintas di hati aku. kenapa?? sebab ongkosnya yang sangat mahal. dan bagi aku...tak berbaloi-baloi. Sakitnya tetap sama...plus kalau aku operate kat gobemen pun, tak sampai riban-riban. setakat seratus dua jer. tak nak la lepas bayar riban-riban rasa kesal tak berkesudahan. ye lah..bagi orang cam kami yang taraf hidup pertengahan begini, nilai riban-riban tu sangat tinggi maknanya. Plus, kalau kerajaan pun dah membolehkan suami masuk, apa salahnya gi cari jer tempat hospital berkenaan,kan?? kalau setakat nak layanan high class tu...or makanan sedap-sedap tu...baik tak payah. bukan nak pergi bercuti pun. nanti tunggu anak-anak besar boleh guna duit yang riban-riban tu pakai enjoy bersama keluarga lagi baik dan berpekdah. yo dok?? hehe....tapi apapun, terpulang pada pendirian dan pendapat masing-masing lah. aku ok jer..tak nak membebankan suami sebenarnya...lagipun, lepas beranak memang banyak benda yang harus dibeli follow-up...jamu2, diapers, makanan berkhasiat selama dua bulan berpantang. phiewww....demi kesihatan jangka masa panjang gak dan kesejahteraan bahtera bersama.

Tuhanku, kasihanilah hambamu ini. tak sabar rasanya untuk menimang bayi dalam kandungan ini...dah rasa agak sarat dah ni.. hehe...
No comments:

Post a Comment